«Нам показали Моцарта». У Чернівецькій філармонії презентували соцмережу для молодих музикантів

Події 06.02.2020 [21:30]

Суспільне мовлення України

Столиця Буковини стала місцем прем’єри інтернет-платформи, створеної для юних українських виконавців симфонічної музики, їхнього спілкування між собою, а також з наставниками, організаторами концертів, спектаклів і меценатами. Портал Masha Music для благодійного Фонду Марії Максакової розробила українська IT-лабораторія UAitlab.

“Це соціальна мережа для музикантів взагалі та продюсерський центр і краудфандинговий майданчик для допомоги молодим музикантам. Портал побудований як повноцінний віртуальний простір для спілкування за інтересами”, – пояснює оперна співачка Марія Максакова, яка з 2017 року живе в Україні. 

Минулого року вона підписала в Нью-Йорку контракт із міжнародною продюсерською компанією Spotlight Artists Management, що розповсюджується на творчу діяльність співачки по всьому світу за виключенням України. Тут представниця світової слави артистичної династії воліє зберігати незалежність, співпрацюючи з оперними театрами та молодими талантами. 

Чернівці — батьківщина Максиміліана Максакова (справжнє ім’я Макс Шварц), оперного співака, антрепренера і режисера, якому аплодували на сценах від Відня, Санкт-Петербурга та Києва до Далекого Сходу. Він був першим чоловіком і педагогом бабусі Марії Максакової, також Марії, примадонни Большого та Маріїнського театрів у Росії. Тепер спадкоємиця династії віддає шану її творцю.  

За часів герцогства Буковина під скіпетром Габсбургської монархії Чернівці відбулись як музичне місто. Чернівецька філармонія бачила на своїй сцені Енріко Карузо, Соломію Крушельницьку, Антона Рубінштейна, Жака Тібо, Федора Шаляпіна. За радянських часів там виступали Мстислав Растропович, Давид Ойстрах, Борис Гмиря, Дмитро Гнатюк, Поль Робсон, Муслім Магомаєв, Євгенія Мірошниченко, Марія Бієшу. З легкої руки заступника директора Чернівецької філармонії, талановитого продюсера Пінкуса Фаліка розпочалися кар’єри Софії Ротару, ансамблю “Червона рута”, Назарія Яремчука та Василя Зінкевича. Чернівецька публіка залишається вибагливою і сьогодні.  

Для участі в концерті на честь старту мережі Masha Music були відібрані молоді буковинські музиканти. Прослуховування проводили Марія Максакова та Йосип Созанський, головний диригент симфонічного оркестру Чернівецької філармонії. Цей оркестр супроводжував виступи переможців відбору — учнів і випускників Чернівецького коледжу мистецтв ім. Сидора Воробкевича, буковинського композитора, письменника, священника та просвітника XIX століття. 

Даніела Паламарюк виконала соло у фантазії для скрипки з оркестром на теми опери “Кармен” (Жорж Бізе — Фелікс Ваксман), Юлія Созанська — у музичному творі Пабло Сарасате для для скрипки з оркестром “Полювання”, Юрій Фріц — у концерті для кларнета з оркестром Кароля Курпіньського, Еріка Черкез — у симфонічній поемі для скрипки з оркестром Каміля Сен-Санса “Танець Смерті”.

Співала і сама Марія Максакова — арії з вердієвої “Травіати” та українські пісні, які в її виконанні набувають особливого європейського лоску. 

Приголомшливе враження на публіку справив виступ наймолодшої учасниці концерту Амелії Плошко, учениці Київської музичної школи ім. Михайла Глінки, засновника російської класичної музики, нащадка шляхтичів Речі Посполитої, автора творів на вірші українського поета Віктора Забіли. Концерт №1 для фортепіано з оркестром Фелікса Мендельсона у виконанні 11-річної музикантки захопив, загіпнотизував і слухачів, і оркестр. Це не віртуозність, яка часто притуплює сутність твору, але правдиве його проживання, співтворчість із композитором, оживлення його нот. 

Співзасновник видання The Chernivtsi Times, журналіст і дослідник історії Буковини Сергій Воронцов написав після концерту: “Амелія Плошко, маленька дівчинка з Києва за роялем пробиває будь-яке відчуття звичайного за три такти. Якась фантастика. Нам показали Моцарта. Напевно, переважна частина залу це зрозуміла. Марія яскрава, талановита, щедра і свято. А от Моцарт — це Амелія”. 

Цікаво, що викладачкою Амелії Плошко є Євгенія Жижченко, матір Нати, лідерки гурту ONUKA, що став подією української популярної музики останніх років. “Як це — мати одночасно безсумнівно талановитих дитину та учнів?”, — запитав я у педагогині. Пані Євгенія лише делікатно всміхнулася. 

На концерті на всіх чекала ще одна приємна новина. Членкиня наглядової ради Фонду Марії Максакової Поліна Лаврова повідомила, що в заснованому нею київському видавництві Laurus готується біографічна книжка про Максиміліана Максакова, яка вийде цього року українською, англійською та російською мовами. Таким чином про буковинську зірку світової опери ми нагадаємо світу. 

В антракті гості могли придбати дитячу книжку Марії Максакової “Королівство першої октави”, утворивши після концерту чималу чергу за автографами. Крім традиційних квітів на співачку чекав і особливий подарунок — афіша концерту на честь Максиміліана Максакова, що відбувся 10 років тому у Чернівецькій філармонії завдяки зусиллям жителів міста, зацікавлених у збереженні пам’яті про його видатних громадян. Вручивши цей сувенір, літній краєзнавець і міський активіст Євген Гордейчик розповів, що існує ініціатива з перейменування вулиці Шкільної у Чернівцях іменем Максиміліана Максакова, бо на ній розташовувалася школа, до якої ходив майбутній співак.

Прослуховування та концерти молодих талантів Фонд Марії Максакової продовжить в інших містах України. Адже крім спілкування у професійному колі, юним музикантам потрібна жива взаємодія зі слухачами. І кожен з них мріє грати з серйозним оркестром.

Автор: Костянтин Дорошенко

Для того щоби робити пости Вам треба бути зареєстрованим

Інші новини з розділу Події

Події
06.02.2020 [21:30]
«Нам показали Моцарта». У Чернівецькій філармонії презентували соцмережу для молодих музикантів

Столиця Буковини стала місцем прем’єри інтернет-платформи, створеної для юних українських виконавців сим...

0
Події
01.02.2020 [11:30]
У Чернівцях відбувся перший благодійний концерт Фонду Марії Максакової за участі молодих талантів

31 січня 2020 року у Чернівецькій обласній філармонії ім. Дмитра Гнатюка відбувся перший благодійний конц...

0
Події
29.05.2019 [21:15]
10 ПРИЧИН ВІДДАТИ ДИТИНУ ДО МУЗИЧНОЇ ШКОЛИ

Незважаючи на те, що дитина фальшивить, репетуючи пісні Чебурашки, і слуху в неї немає; незважаючи на те, що п...

0
Події
12.02.2019 [13:00]
Менторський вечір із британським композитором Деніелом Патріком Коеном

В рамках освітньої програми для композиторів кіно ENVISION SOUND, організованої Британською Радою в Україні та...

0
Події
05.02.2019 [20:15]
Конкурс співу французькою мовою Formidable

У рамках Року французької мови в Україні школа № 49 м. Києва та фестиваль Anne de Kiev Fest у партнерстві...

0
Події
16.07.2018 [14:30]
Марія Максакова провела заняття з переможницею «Гранд-талант - 2018» Анджеліною Макфарлейн

Оперна співачка світової слави Марія Максакова зустрілась із володарем Гран-Прі Всеукраїнського фестивалю-конк...

0
Події
16.07.2018 [14:15]
Supernova Єгор Бахмут отримав ІІ місце і спеціальний приз на Міжнародному конкурсі юних музикантів у Республіці Бєларусь

Supernova Єгор Бахмут став лауреатом ІІ премії на Третьому Міжнародному конкурсі юних музикантів «Палеск...

0
Події
02.07.2018 [15:45]
"Гранд-талант-2018" запалив Supernovi

У Вільногірську відбувся ІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс дитячої та юнацької творчості «Гранд-т...

0